A pályaválasztási folyamat maga sokféle lehet. Rövid, mert pontosan tudod, hogy mivel szeretnél foglalkozni, mert láttál már olyat, aki hasonlót csinál, vagy az egész családod azzal foglalkozik. Lehet kicsit hosszabb, ahol foglalkozol az önismerettel, és világosan látod, hogy mit érdemes magaddal kezdened. Bonyolultabb, mert olyan vagy, aki minden részletet szeret körüljárni. Vagy tarthat éveken át, keresgéléssel, bizonytalansággal, esetleg pályamódosítással.

Az elérhető eszközök száma is sok: a szüleid, az osztályfőnököd, iskolapszichológus, a környezetedben elérhető pályaválasztási tanácsadó, ingyenes intézet vagy fizetős szakember. Ez is befolyásolja a folyamat hosszát. Az elérhető információk száma elég magas, kezdve az énképedtől a baráti beszélgetésekben hallott (rész)információkig.

A pályaválasztás mindenképp a megfelelő önismeret megszerzésével kezdődik. Mik az erősségeid, miben vagy esetleg gyengébb, és itt nem elsősorban tantárgyakra gondolunk. Mik fő készségeid, érdeklődésed, mi az, ami már esetleg kisgyerekként is felgyújtott? (Persze, azért nem mindenkiből lesz vasutas vagy űrhajós.) Tehát a személyiség felmérése, és az ebből kialakított lehetséges irányok feltérképezése az első. A Pályaválasztás Online elsősorban ebben segít. Az előnye a személyes tanácsadással szemben, hogy gyors. Nem kell időpontot egyeztetned, egy vagy több alkalommal utaznod. 24 órán belül, a számítógéped előtt ülve választ kapsz. Azon vagyunk, hogy a kapott válasz megnyugtasson, persze időnként lehet, hogy csak további kérdéseket generál. Akkor sem érdemes feladni, hanem a már megszerzett ismeretek birtokában könnyebb tovább keresni, iskolák, képzési lehetőségek, gyakornoki munkák és egyebek után.

Pályaválasztás Online

Személyes tanácsadás

Az országban bárhol

Eredmény 24 órán belül

Önismeret

Pályaismeret

Munkaerőpiaci ismeretek

 

Volt már a korábbiakban szó arról, hogy pályaorientáció egy összetett folyamat. Ahhoz, hogy jó döntést hozhassunk ebben a fontos kérdésben négy dolog szükséges:

– Reális kép önmagunkról. Ebben különösen azoknak a tulajdonságoknak és képességeknek, készségeknek a feltérképezése fontos, melyek a későbbi pálya betöltéséhez szükségesek.

– Ismeretek a választható szakmákról.

– A munkaerőpiaci környezet ismerete. Nyilván érdemes figyelembe venni például azt, hogy milyen szintű a túlképzés, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek az adott területen.

– A képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.

Magyarul, ismerd meg önmagad, az érdeklődésed, készségeid, képességeid, és ismerd meg a munka világát is. Mit csinál egy, a téged érdeklő szakmában dolgozó, milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak, vagy akár mennyit keres? Sőt, a “mit csinál” sokkal részletesebb: egy orvos pl. lehet kutató, aki egy laborban tölti a napjait, de ülhet mentőautón is, vagy gyógyíthat fertőző betegségeket a fejlődő világ válsággócaiban. Ezekhez képest azért a pl. háziorvosod napi munkája elég más, ugye? Mindegyikük betegségeket gyógyít, de hányféleképpen!

Tehát milyen a jó tanácsadás? Olyan, aminek a végén nyugodt szívvel adjátok be a jelentkezéseteket bármilyen iskolába, vagy készültök tudatosabban a jelentkezésre.

De mindenképpen: VÁLASZD A NEKED VALÓ JÖVŐT. Segíthetünk?

Kategória: Egyéb

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük