A gyermekeik képességeinek megfelelő iskolát választanák és a szakmaváltásban is támogatják pályaválasztás előtt álló gyermekeiket a szülők. A Szakmavilág.hu online kutatásának eredményeit sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a kérdőívet összeállító Szily Nóra pszichológus-újságíró.

A több mint ezerkétszáz válaszadó részvételével készült nem reprezentatív felmérés során a Szakmavilág.hu és Szily Nóra pszichológus-újságíró arra voltak kíváncsiak, hogy a szülők szerint hogyan lehet megfelelően támogatni a gyerekek pályaválasztását, mi fejezi ki legjobban gyermekük sikerességét, vagy hogy milyen típusú iskolát tartanának számára megfelelőnek.

Szily Nóra elmondta, örömteli tapasztalat volt, hogy a szülők 90 százaléka a gyermek képességeinek megfelelő iskolát gondolja választandónak, és bár 60 százalékuk szülői felelősségnek is tartja a pályaválasztást, igyekeznek nem rákényszeríteni a fiatalokra saját tapasztalataikat, végzettségüket.

Szintén közel 90 százalékuk hisz a bármikori módosítás lehetőségében, és abban, hogy a pályaválasztót abban kell támogatni, hogy nyitott legyen a változtatásra. Ez nagyon biztató, hisz a jövő épp a rugalmasságról, nyitottságról, alkalmazkodni-, változtatni tudásról fog szólni

 mondta a szakértő, aki szintén ezeket az elveket tartotta szem előtt saját fiai nagy döntéseinél.

A főleg anyukákból álló kitöltők a legtesthezállóbb foglalkozás megtalálásában leginkább szakmabemutatóktól, workshopoktól és pályaválasztási rendezvényektől várnak segítséget, illetve fontos számukra, hogy ők maguk is minél többet beszélgessenek a gyerekekkel saját vágyaikról és biztosíthassák számukra a szimpatikus szakma kipróbálásának lehetőségét.

Fotó: Shutterstock

A területi kamarák célja és feladata, hogy ebben az egyszerre nehéz és izgalmas időszakban megkönnyítse a döntéshozatalt, segítse a gyerekeket abban, hogy minél több választási lehetőséget ismerjenek meg és kipróbálhassák, miben jók valójában, mi illik leginkább a képességeikhez”

– mutatott rá Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója. „Ezért indítottuk el a Szakmavilág.hu oldalt, ahol pályaorientációs tesztekkel, számos szakma bemutatásával, munkájukban sikeres emberekkel készült interjúkkal igyekszünk megmutatni, milyen színes felhozatal is várja a fiatalokat. A Szakmavilág kamionja pedig november végéig tartó országos turnéján a tizenévesek érdeklődési körére szabott VR-aktivitásokkal kínál lehetőséget az egyes szakmák interaktív kipróbálására.”

Legyen boldog, szeresse a munkáját, érje el a céljait – így látná legszívesebben gyermekét tíz év múlva a válaszadók nagy része.

Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy valóban azzal foglalkozzon, amiben tehetséges és soha ne féljen új utakat kipróbálni. Ehhez a legnagyobb segítség, ha az önismeretében támogatjuk. Akkor a vágyai – még ha változnak is – reális célokká válhatnak”

– tette hozzá Szily Nóra.

 

Segíthetünk? – A Pályaválasztás Online gyors, és hatékony segítséget nyújt a pályaválasztási döntésben. Átfogó személyiségteszt és konkrét javaslatok, legyen szó akár OKJ épzésekről, akár egyetemi szakokról. Megrendelés itt.

 

Kategória: Egyéb

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük